Arrow
Arrow

Knappe prestaties Nederlandse dubbels niet goed genoeg voor titelwinst

De Yonex Dutch Open 2021 kende helaas geen Nederlandse winnaars. In het tijdelijk tot badmintonarena omgebouwde Topsportcentrum Almere, kregen de Nederlandse talenten volop de kans het thuispubliek tijdens het toernooi, met dit jaar eenmalig een International Challenge status, te vermaken, hetgeen deels lukte.

Twee finaleplaatsen voor Nederlandse koppels, dat staat er uiteindelijk op de eindafrekening van dit door badmintonnend Nederland zoals altijd druk bezochte toernooi. Helaas ook met twee verliespartijen in de eindstrijd voor de Nederlandse inbreng. Titelverdedigers Robin Tabeling/Selena Piek slaagden er niet in hun in 2019, toen het toernooi voor het laatst werd gehouden, titel te prolongeren. Het als eerste geplaatste Olympische koppel moest het hoofd buigen voor het als tweede geplaatste ijzersterke Deense koppel, Mikkel Mikkelsen en Rike Sölby.

De Limburgse Cheryl Seinen, met haar nieuwe partner Debora Jille uitkomend in het vrouwendubbel, leek wel op weg naar een titelzege tegen het Deense paar Johanna Magnussen/Clara Nisted. De eerste set leverde een verrassende, maar alleszins verdiende 21-14 zege voor de Nederlandse combinatie op, en leek de weg vrij naar  de hoogste trede op het erepodium. De tweede en derde set verliepen echter teleurstellend voor de geroutineerde Nederlandse speelsters, die met duidelijke cijfers, 21-14 en 21-12, het hoofd moesten buigen voor de Scandinavische vrouwen. Hoewel de partij dus in mineur voor het, net als het Zweedse koppel ongeplaatste, duo Seinen/Jille eindigde, toch een knappe prestatie van de Nederlanders, met perspectief voor kwalificatie voor de Zomerspelen van 2024 in Parijs.

De Zweeds vrouwen waren ervaringsdeskundig op het gebied van het uitschakelen van Nederlandse deelnemers, in de halve finale moest het enthousiaste Haagse koppel Alyssa Tirtosento/Imke van der Aar hun meerdere erkennen in Magnussen/Nisted. Ook hier weer ging de eerste set naar her Nederlandse duo (21-15), maar de mentaal sterke Scandinavische opponenten lieten geen verdere set zege toe (13-12, 15-21).

Het Nederlands mannenteam was vanwege deelname aan de tegelijkertijd gehouden Thomas Cup niet beschikbaar in Almere, maar bij het mannendubbel dient één Nederlandse prestatie zeker vermeld te worden. Het ongeplaatste, jeugdige koppel Noah Haase/Alex Vlaar, de laatste in Nederland geboren maar spelend met een Bulgaarse licentie, bracht de toen nog niet zo talrijke supporters in het Topsportcentrum donderdag in extase. Het duo, waar in de toekomst nog het nodige van kan worden verwacht, versloeg het Ierse duo Paul Reynolds/Joshua Magee, als tweede geplaatst op de plaatsingslijst voor dit toernooi. Helaas kon de Nederlandse combinatie dit succes in de achtste finales niet herhalen. Een ervaring rijker en met de nodige hoop voor een succesvolle badmintontoekomst in hun bagage, sloten Haase/Vlaar hun deelname aan deze Yonex Dutch Open af.

Vrouwenenkel.

De twee Nederlandse deelneemsters in het vrouwenenkel wisten zich niet te plaatsen voor de kwartfinales. Na winst tegen de Mexicaanse Villalobos Vazques in haar eerste ronde partij, moest Nederlands kampioen Soraya de Visch Eijbergen vervolgens haar meerdere erkennen in Maryna Ilyinskaya (WR-187), uit Oekraïne. De setstanden waren 21-14 14-21 21-18 in het voordeel van de Oost-Europese.

Gayle Mahulette (WR-102) verloor van de latere winnaar van het vrouwentoernooi, de uit Estland afkomstige Kristin Kuuber (WR-51). De uit de Baltische staat afkomstige Kuuber liet er met de setstanden 21-10 en 21-16 geen gras over groeien wie de sterkste in deze partij was. In de eerste ronde had Mahulette nog afgerekend met de Amerikaanse Lauren Lam (24-22 21-14).