Arrow
Arrow

Dag 1: wisselende resultaten Nederlanders

Op de eerste dag van het hoofdtoernooi van de Yonex Dutch Open in Topsportcentrum Almere, hebben de Nederlandse deelnemers wisselende resultaten behaald. Er was succes in het gemengddubbelspel met twee koppels naar de tweede ronde, maar in de enkelspelen zijn geen Nederlanders meer vertegenwoordigd. De mannen- en vrouwendubbels komen morgen pas in actie voor hun eerste ronde.

Gemengddubbel
Ruben Jille en Iris Tabeling begonnen de Yonex Dutch Open met een duidelijke overwinning in twee games (21/8 en 21/9), op Elias Bracke en Lise Jaques uit België. In de tweede ronde nemen zij het morgen op tegen het als nummer zes geplaatste Duitse koppel, Mark Lamsfuss/ Isabel Herttrich.

Ook het duo Jelle Maas/ Imke van der Aar wist de eerste partij te winnen. Het Maleisische koppel M. Mohd Ridzuan Shah/ Sannatasah Saniru werd na een spannende en gelijk opgaande partij met 16/21, 21/18, 21/17 verslagen door de Nederlanders. In de volgende ronde wacht nu het koppel Sumeeth Reddy B/ Meghana Jakkampudi uit India.

De koppels Ties van der Lecq/ Alyssa Tirtosentono en Robin Tabeling/ Cheryl Seinen wisten de tweede ronde niet te bereiken. Van der Lecq en Tirtosentono verloren in twee games (21/5 en 21/16) van het als vierde geplaatste duo P Chopra/ Sikki Reddy N. en het koppel Tabeling/ Seinen werdt met 21/16 en 21/12 verslagen door het als nummer vijf geplaatste Deense koppel, Mathias Christiansen/Sara Thygesen.

Mannenenkel
Erik Meijs en Mark Caljouw wisten hun partij in de tweede ronde allebei niet in winst om te zetten. Nederlands kampioen Meijs verloor met 21/18 en 21/16 van de Engelsman Tobby Penty en Caljouw wist niet voor een stunt te zorgen tegen de als nummer twee geplaatste Tzu Wei Wang uit Taiwan. Hij verloor in twee games met 21/19 en 21/11. Eerder op de dag had Mark Caljouw in zijn eerste ronde van de Belg Birger Abts gewonnen met 21/11 en 21/11. Meijs versloeg in een Nederlands onderonsje gemakkelijk Sebastiaan Li met 21/8, 21/5.

De overige Nederlandse mannen stranden eerder vandaag al in de eerste ronde. Thoma Sibbald verloor met 21/13, 21/18 van de Kroaat Zvonimir Durkinjak, Nick Fransman verloor na een spannende partij met kansen op winst uiteindelijk in drie games (15/21, 21/18, 17/21) tegen Kai Schaefer (Duitsland) en Leon Ham zag de winst met 21/14 en 21/6 naar Cao Cuong Pham uit Vietnam gaan. Niels Veenstra had weinig kans (8/21, 9/21) tegen de als nummer 5 geplaatste Deen Anders Antonsen en Joran Kweekel moest de winst in drie games aan Lucas Corvee laten; het werd 21/19, 15/21 en 8/21 voor de Fransman.

De tweevoudig winnaar (2014 en 2015) en favoriet voor de eindzege Ajay Jayaram (India, WRL 25) won vandaag eerst van Henri Aarnio uit Finland (21/16, 21/11) en later op de avond van de Bulgaar Philip Shishov (21/7, 21/9). Jayaram begint morgen aan de derde ronde.

Vrouwenenkel
Gayle Mahulettte kwam als enige Nederlandse in het hoofdtoernooi uit en slaagde er niet in de tweede ronde te behalen. Haar tegenstandster, de als vijfde geplaatste Duitse Olga Konon (WRL 35) won in twee games met 21/10 en 21/18. De favorieten voor de eindzege, Beiwen Zhang (USA, WRL 25) en Hsu Ya Ching uit Taiwan (WRL 30), wonnen allebei hun eerste wedstrijd. Zhang won met 21/12 en 21/16 van Yvonne Li (Duitsland) en Ayla Huser uit Zwitserland werd overtuigend met 21/8, 21/7 verslagen door Hsu Ya Ching.

Vrouwendubbel
De Nederlandse vrouwendubbels kwamen vandaag niet in actie, maar zullen morgen de baan op gaan. Het koppel Debora Jille/Imke van der Aar nemen het in de eerste ronde op tegen de Duitse vrouwen Linda Efler en Birgit Michels. Samantha Barning en Ilse Vaessen beginnen hun toernooi tegen Nadia Fankhauser/ Sannatasah Saniru, Cheryl Seinen en Iris Tabeling starten tegen Emlie Lefel/Anne Tran (Frankrijk) en het koppel Marlies Baan/ Alyssa Tirtosentono neemt het op tegen het Duitse duo Barbara Bellenberg/ Franziska Volkmann.

Mannendubbel
Ook de mannendubbels kwamen vandaag niet in actie, maar zullen morgen aan de Yonex Dutch Open beginnen. De als nummer één geplaatste Manu Attri en Reddy B. Sumeethe (India, WRL 21), nemen het in de eerste ronde op tegen Jacco Arends en Ruben Jille. Het tweede Nederlandse koppel, Jelle Maas/Robin Tabeling speelt tegen het als nummer zes geplaatste duo uit Duitsland, Mark Lamsfuss/ Marvin Emil Seidel en Ties van der Lecq met Sebastiaan Li nemen het op tegen de Schotten Martin Campbell en Patrick Machugh.

Foto’s René Lagerwaard / Alex van Zaanen